italien.webblogg.se

Vi är tre tjejer som går på Hotell- och Turismprogrammet på De la Gardiegymnasiet i Lidköping och ska åka till Pescara, Italien för att ha praktik under drygt fyra veckor.

Högtider i Italien

Publicerad 2014-10-06 18:25:06 i Allmänt,

Idag har jag pratat med Rosa på kontoret om Italiens högtider. Jag frågade henne om hur de firar till exempel Lucia och Jul för att se hur mycket det skiljer från Sverige.

Hon berättade att Sankta Lucia kommer från Södra Italien och firas därför mest där. Längre norrut som här i Abruzzo firas det knappt alls. Eftersom en av hennes föräldrar kommer från Sicilien har hon ändå koll på hur det firas. Sankta Lucia firas på många olika sätt men det vanligaste är att man ger varandra presenter och hälsningar. Man äter ofta en speciell kaka som de kallar för Bones, som man även ger till varandra som en gåva. Man träffar nära och kära för att bland annat spela bingo eller kortspel. 

Rosa berättade även om hur man firar jul här i Italien.

Den 8 December startar juletiden. Det är dagen då man klär julgranen hemma och man pyntar även med annat julpynt. Något som är vanligt, speciellt i Södra Italien, är deras krubba. Som jag förstod ungefär en sådan vi har hemma i Sverige med små porslinsfigurer som ska representera Jesus födelse.

Den 24 December äter man mycket traditionell mat men man äter inget kött just denna dagen på grund av religiösa skäl. Man äter aldrig kött på en afton, till exempel julafton. Man ger varandra julklappar vid midnatt och önskar varandra god jul. Många Italienare går även till kyrkan för midnattsmässa.

Den 25 December äter de en stor lunch med mycket traditionell mat också. De äter bland annat soppa med kyckling och ibland med pasta i. De äter alltid även lasagne denna dag. Mycket kött, sallad och potatis och annat står även på bordet. Till dessert äter man ofta en kaka som kallas för pizzadolce. Det är alltså en typ av en söt pizza som är gjord av bland annat chokladkräm och en viss dryck. De dricker även kaffe till detta.

Jag tycker att det skiljer en del hur vi i Sverige och de här i Italien firar dessa högtider. Det känns som att vi hemma i Sverige firar Sankta Lucia mycket mer än vad de gör här trots att högtiden har sitt ursprung här. Till exempel har vi Luciatåg då vi klär ut oss, vilket de inte har här. Jag tycker att julen är ganska lik vår Svenska jul faktiskt. Det som skiljer mest är maten. Medan vi äter Janssons frestelse och köttbullar äter de lasagne och soppa. Jag tycker att det skulle vara intressant att fira jul här för att få se med egna ögon hur de gör här. 

/Julie

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela