italien.webblogg.se

Vi är tre tjejer som går på Hotell- och Turismprogrammet på De la Gardiegymnasiet i Lidköping och ska åka till Pescara, Italien för att ha praktik under drygt fyra veckor.

Genusperspektiv

Publicerad 2014-10-12 23:01:30 i Allmänt,

Idag pratade jag med en man i personalen som berättade om genusperspektivet i Italien. Personligen tycker han att kvinnors arbete är bättre än mäns.
Jag frågade om rättigheterna på arbeten var lika mellan män och kvinnor. Han sa att han själv alltid arbetar på kvällen, eftersom han är nattportier då. Han berättade att det är ovanligt att kvinnor arbetar som nattportier till exempel. Eftersom de ofta inte tycker om att kvinnor arbetar på kvällen eftersom det är mycket som kan hända på kvällen. Man har mycket att ta hand om på kvällen och män har då enligt honom mer power än vad kvinnor har. 
 
Jag frågade även om det är löneskillnader mellan män och kvinnor. Han berättade då att lönen är olika. Lönen är från början den samma för samma arbete vare sig det är en man eller kvinna som utför arbetet. Men däremot berättade han att att lönen påverkas av andra faktorer som till exempel hur stor familj man har och därför kan lönen skilja mellan arbetarna. Har man barn får man alltså mer pengar än de om inte har barn. Kanske någon typ av barnbidrag. Ju längre man arbetar på ett ställe ju mer lön får man även. Man får alltså löneförhöjning efter ett antal år på samma arbetsplats. Kvinnor kan likväl som män ha den högsta positionen på deras arbetsplatser. Alla har även samma rätt till ledighet på sina arbetsplatser. 
 
Alla har rätt till samma utbildning säger han, både män och kvinnor. Det finns vissa fall då alla inte har samma rätt men då är det på grund av särskilda besvär eller så kan det till och med bero på vart i landet du bor. Men generellt har alla i landet lika stor rättighet till samma utbildning.
 
Kvinnor har inte samma rätt som män till fysiskt arbete. I deras kultur ska mannen göra mycket åt kvinnan. Kvinnan ska inte behöva göra något fysiskt arbete själv. Kvinnor har samma rättigheter till att bli till exempel brandmän eller poliser men det är inte alls lika vanligt. Men i andra yrken som i till exempel hotellbranschen så arbetar till exempel endast män på kvällen/natten för att de anser att kvinnor inte kan hantera de situationer som kan uppstå. De menar väl eftersom de vill att kvinnor ska vara säkra. Men personligen tycker jag att det är löjligt att kvinnor inte skulle kunna ta hand om sig som en man kan. Som sagt ingår det i deras kultur att mannen ska agera och vara gentlemannen. "En man är en man".
 
Jag frågade även om alla har samma rätt inom det politiska och i deras regering. Han berättade att både män och kvinnor ska ha samma rätt att vara politisk aktiva. 
 
"Om du har pengar har du mycket rättigheter och om du inte har pengar har inte inte lika mycket rättigheter". 
 
Jag tycker att deras sätt att tänka är gammaldags. Att mannen har mer power än kvinnan. Jag tycker att vem som helst ska kunna arbeta med samma sak om han eller hon vill.
Däremot tycker jag att det är bra att till exempel lönerna verkar vara ganska jämnställda, vilket de inte är i Sverige alltid. 
 
/Julie

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela