italien.webblogg.se

Vi är tre tjejer som går på Hotell- och Turismprogrammet på De la Gardiegymnasiet i Lidköping och ska åka till Pescara, Italien för att ha praktik under drygt fyra veckor.

Högtider i Italien #2

Publicerad 2014-10-09 13:45:47 i Allmänt,

Jag och Rosa har nu pratat mer om Italiens högtider och tänkte nu skriva om hur de firar påsk här i Italien eftersom det skiljer en del ifrån hur vi firar hemma i Sverige.

Påsken börjar egentligen här i Italien 40 dagar före själva påsken, det kallas Quaresima. Då kan man säga att de börjar fasta på deras sätt. De äter inte kött på Fredagarna på grund av att Jesus dog på Fredagen före påsk. De äter inte heller godis, choklad, etc. under dessa dagar. 

Man går även till kyrkan varje Fredag. Det kallas Via Crucis då de påminner sig om Jesus fasta. Prästen läser psalmer om just Jesus fasta. Man gör ofta Via Crucis i kyrkan, men även ibland i områden där de bor med sina nära och kära.

Söndagen före påsk kallas för Domenica de le palme. Då påminns man om när Jesus kom till Jerusalem och de viftade med palmblad över honom. 

Sista Fredagen, Venerdi Santo, är en representation av Jesus död. ”Canto Gregoriano” är en medeltida sång (som är känd här i Italien) som ofta sjungs vid detta tillfälle som har en väldigt mörk betydelse då den handlar om Jesus död. 

På påskdagen ger man varandra chokladägg med en överraskning i. Man äter även mycket ägg och målar ägg, som vi även gör i Sverige.

Man äter väldigt mycket olika mat och många rätter med ägg som huvudingrediens. En typisk maträtt är Agnello som innehåller bland annat ägg och ost. Även mycket honung står på bordet. 

Dagen efter påsk har de picknick, som de kallar för Pasquetta. Det är första picknicken på året eftersom de då tycker att våren börjar. Man äter även resterna från gårdagen, påskafton.

/ Julie

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela